Linie produkcyjne używane są w wielu fabrykach, na początku wieku stosowane były przez fabrykę Forda w USA, obecnie wiele firm korzysta ze zautomatyzowanych linii produkcyjnych, które przyśpieszają wytwarzanie różnego rodzaju towarów.
Mogą być to linie przeznaczone dla branży spożywczej, przykładowo do wyrobu ciastek, tortów, ciasta francuskiego. Są to linie w dużym stopniu zautomatyzowane, posiadające podajniki, które znacznie przyspieszają proces produkcji.
Linie do produktów francuskich
W przypadku linii produkcyjnych stosuje się także podajniki, które mogą dostarczać przykładowo ciasto. W procesie produkcji wykorzystuje się także inne urządzenia, takie jak mieszalniki, które umożliwiają dobranie właściwej ilości półproduktów. Dodatkowo stosowane są dzielarki, czyli urządzenia, które nadają kształt ciastu, miksery, komory fermentacyjne, dzięki czemu można kompleksowo wytworzyć dany produkt w branży spożywczej. Nowoczesne linie produkcyjne posiadają zautomatyzowane rozwiązania, możemy zarządzać nimi poprzez panele elektroniczne, zmniejszać lub zwiększać proporcje, dobierać odpowiednio składniki. W branży spożywczej ważna jest także temperatura składników, gęstość, dlatego stosowanych jest wiele czujników, które współpracują z urządzeniami stosowanymi na liniach produkcyjnych. Rozwiązanie tego rodzaju powinny zapewniać higienę, posiadać odpowiednie certyfikaty CE.
Linia automatyczne do wyrobów francuskich to urządzenia modułowe, możemy wykorzystać moduły odpowiedzialne za nawilżanie ciasta, kalibrację, nawilżanie jedzenia. Wykorzystywane są moduły, które przygotowują odpowiedni kształt, docinają ciasto przy pomocy rozwiązań elektrycznych lub pneumatycznych. Następnie skrawki ciasta odzyskiwane są do ponownego wykorzystania. Linie produkcyjne powinny posiadać także elementy odpowiadające za załadunek, pakowanie gotowych wyrobów. Całość wyzerowana jest komputerowo, występują tu różne czujniki, które pozwalają na nadzór nad procesem na wszystkich etapach. Do zarządzania linią służy wyświetlacz elektroniczny, przy jego pomocy możemy zmieniać ustawienia, sprawdzać temperaturę, jak również konsystencję ciasta.
Nowoczesne linie do produktów francuskich z pewnością przyśpieszają proces produkcyjny. Wykorzystywane są przez wiele firm gastronomicznych. Są to urządzenia, które spełniają normy związane z higieną, normy europejskie dotyczące produktów spożywczych.